Inilah Penjelasan Dari Ustaz Iqbal Zain Kepada Nama Anak Dato Khalid & Dato Siti…Sungguh!!.. Nama Yg Tepat…

TAHNIAH Siti Aafiah binti Khalid, demikian nama diberi untuk anakanda tercinta kepada Dato Seri Khalid Mohd Jiwa dan isteri, Dato Seri Siti Nurhaliza. Saya ucapkan tahniah dan Mabruk diatas anugerah kelahiran cahaya mata yang amat bermakna bagi pasangan ini setelah penantian bertahun-tahun lamanya.

Image may contain: 3 people

Tanpa pernah berputus asa, sejak sekian lama kedua mereka bersabar dengan terus memohon doa dan mencari para ulama untuk meminta mendoakan mereka dikurniakan anak. Akhirnya, doa mereka dikabulkan Allah berkat harapan yang tidak pernah luntur kepada janji-Nya, “Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Aku menjawabnya”.

Tahniah diatas penamaan anak dengan nama yang indah dan sangat baik maknanya. Setiap kali orang memanggilnya, ia menjadi doa untuknya. Moga anak ini menjadi anak yang solehah, penyejuk mata Rasulullah SAW dan membawa keberkatan melimpah ruah buat ayahanda bonda serta keluarganya.

Penjelasan gambar: Saya sedang melakukan “tahnik”, ia merupakan sunnah Rasulullah SAW iaitu memasukkan kurma yang dikunyah atau sesuatu yang manis kedalam mulut bayi dengan niat supaya anak ini tumbuh membesar dengan akhlak dan peribadi yang manis.

MEMAHAMI MAKNA “AFIAH”

Kita sentiasa mendengar perkataan sihat wal afiah. Namun adakah kita mengerti bahawa perkataan afiah mempunyai makna yang luas dan mencakupi banyak perkara.

Pada suatu hari, Sayyidina Al-Abbas (R.A.) bapa saudara Nabi (ﷺ) datang kepada Nabi (ﷺ) dan berkata: “Ya Rasulullah, ajarkanlah doa,” katanya.

Nabi (ﷺ) berkata: “Wahai bapa saudara saya, bacalah :
‏أَلًْلّٰهُمَّ إِنِّي أَسأَلُكَ أَلًْعَافِيَة

Allahumma inni asaluka al-‘afiyah
(Ya Allah, aku meminta kepada kamu ‘afiyah).

Sekarang apa yang ‘Afiyah?

‘Afiyah bermaksud :
“Untuk menyelamatkan aku daripada sebarang kesusahan yang menimpa.”

Untuk menjadi sihat,kita berada dalam ‘afiyah.

Untuk mempunyai wang yang cukup, kita berada dalam ‘afiyah.

Untuk hidup, kita berada dalam ‘afiyah.

Untuk mempunyai anak-anak kita di lindungi,Kita berada dalam ‘afiyah.

Dan jika kita sudah diampuni dan tidak dihukum, kita berada dalam ‘afiyah.

Jadi, pada asasnya ‘Afiyah bermaksud:
“Ya Allah, lindungilah aku daripada apa-apa kesakitan dan penderitaan.” Ini termasuk didunia dan akhirat.

Pendek kata, afiah meliputi segala keselamatan dan kesejahteraan zahir dan batin, urusan duniawi dan ukhrawi, perkara dunia dan agama, jasmani dan rohani, luaran dan dalaman.

Al-Abbas (R.A.) berfikir tentang ini untuk seketika, dan kemudian dia datang kembali selepas beberapa hari dan berkata:

“Ya Rasulullah, doa ini seolah-olah sedikit pendek. Saya mahu sesuatu yang besar.”

Nabi (ﷺ) berkata: “Bapa saudara ku yang dikasihi, memohon kepada Allah untuk ‘Afiyah, anda tidak boleh diberi apa-apa lebih baik daripada ‘afiyah. Ia adalah doa yang mudah.”

Yang benar bermakna apa yang anda katakan ketika berdoa.

“Ya Allah, aku memohon kepada-Mu untuk selamat daripada sebarang kesusahan,kesedihan,bahaya dan jangan menguji saya dan lain-lain.”

Semua ini termasuk dalam “Allahumma inni asaluka al-‘afiyah” (Riyadh As Saliheen, Sunan At-Tirmidzi)

Sungguhpun doa ini amat pendek namun ia merangkumi banyak kebaikan dalam pelbagai aspek.

Image may contain: 1 person

Admin Mengucapkan tahniah di atas kelahiran buah hati Dato Khalid dan Dato Siti dan tahniah juga kerana memilih ulama yg haq untuk mentahnikkan Siti Afiah.. Semoga Menjadi anak yang solehah dan berkhidmat kepada kedua ibu bapa di masa akan datang ..insyaAllah…

Sumber: Ustaz Iqbal zain

Leave a Reply