Kisah Sayu..! Sesungguhnya ajal maut di tangan Tuhan, Baru Kahwin 52 Hari, Kehilangan Suami Memang Tidak Dijangka…

Kehilangan orang tersayang merupakan perasaan yang tidak boleh diungkapkan dengan kata-kata. Menerusi perkongsian di Facebook, seorang isteri telah kehilangan suami dan dua anak perempuan yang masih kecil akibat kemalangan jalan raya. Si isteri bernama Hani, turut terlibat dalam insiden itu tetapi dia terselamat.

Sesungguhnya ajal maut di tangan Tuhan, ‘kehilangan’ suami dan anak-anak sememangnya tidak dijangka oleh Hani. Ini luahan sayu dikongsi oleh Hani di laman Facebook. Harap Hani terus tabah menghadapi dugaan ini dan semoga arwah suami dan anak-anak ditempatkan dikalangan orang beriman.

‘Sesungguhnya aku berasa sangat bahagia’

Sayang.. memang seminggu dua ni u lain sangat.. u byk diam.. u banyak suruh i buat kerja sendiri.. sayang.. seminggu dua ni u makan sikit tau.. i perasan.. kalau dulu dua tiga pinggan u makan nasi.. dua tiga minggu ni u selalu cakap sikit je sayang jangan banyak2.. i pelik.. u pun tak byk cakap macam selalu.. siang sebelum u tinggalkan i, i sempat tanya.. i ada buat salah ke dengan u sampai u diam je.. kalau ada i mintak maaf sangat dengan u kalau sepanjang perkenal kita sampai la ke alam perkahwinan kita i ada sakitkan hati u.. u cakap takde apa-apa mungkin i penat.. i dah maafkan u sayang.. itu yang u cakap dengan i.. paling i sedih sangat2 masa after kita nikah, i nak amik kan u insurans tapi u kata nanti la, tunggu stable la.. i takpe la.. itu la ini la.. dan di akhir hayat u sebelum u menghadap illahi waktu tu i tanya yang i akan panggil agent insurans i utk sign agreement insurans u… u ok tak? u kata okey.. i tanya lagi.. boleh ke.. u okey.. u kata boleh i tak kisah.. i betul2 tak sangka.. hari isnin u sign and dah approve.. hari selasa u pergi menghadap illahi.. i redha.. i redha dengan apa yang dah jadi.. insya Allah sayang.. i akan pertahankan kebenaran dan hak kita.. arissa rania pun dah pergi ikut u.. dibawah satu liang lahad.. sayang.. kita jumpa disyurga ya.. i sayang u sangat2.. semoga u tenang di sana.. alfatihah buat mu duhai suamiku almarhum Shahrill bin muhamad.. juga anakanda ku arissa rania binti shahrill..sesungguh aku berasa sangat bahagia dan bangga kerana memiliki cinta mu… walau hanya seketika dan sementara tapi sangat bermakna buat aku.. buat mu marissa damia binti shahrill moga kamu kuat sayang untuk terus hidup bersama ibumu.. mama doakan anak mama mendapat kesembuhan seperti sedia kala.. mama teramat sayangkan kalian bertiga..

Minta maaf tak dapat hadir masa pengebumian, tidak dapat kebenaran pihak hospital

Sayang.. i rindu.. dah 3 hari kita berpisah.. sayang i mintak maaf.. sebab i tak dapat teman kan u masa jenazah u di semadikan.. i dah minta kebenaran pihak hospital tapi i tak dapat.. sayang maaf kan i tau.. tapi apa i nak u tau i always love u.. thanks bahagi kan i walau pun sekejap sangat.. i bangga ada suami yang hebat macam u.. u kuat.. u positive.. u baik sgt.. i sayang u sangat2.. sayang doakan i kuat tau.. i nak jaga keluarga kita.. im so sorry sayang.. sihat nanti i datang rumah u ye yang.. i pergi tengok u ye yang.. pagi tadi i dah baca kan yasin untuk u.. malam ni i baca lagi untuk u ye yang.. supaya allah mudahkan perjalanan u disana.. love u yang

‘Walaupun mama cuma ibu tiri miacaca tapi miacaca selalu layan mama macam bidadari..’

Allahuakbar.. dugaan paling besar buat mama untuk lalui.. Allah hadirkan aku suami yang sangat baik.. terlampau baik dan terlalu baik.. Allah hadir kan 3 insan untku aku merasa kasih berkeluarga.. kasihnya seorang suami.. kasihnya anak buat seorg ibu.. walaupun mama cuma ibu tiri miacaca tapi miacaca selalu layan mama macam bidadari.. miacaca selalu cakap mama bidadari ayah dan miacaca.. Allah hadirkan kamu bertiga dan ubat kelukaan didalam hati.. dan sekrang allah jemput kamu bertiga dan tinggalkan mama didunia Allah seorang diri.. mama redha sayang.. mama halalkan setiap pemberian mama untuk kalian bertiga.. mama ikhlas kan semua utk kalian.. sayang.. begitu dalam kasihmu kepada anak2 mu sayang.. smpai kematian mu juga di iringi anak2 mu.. sungguh setia anak2 mu pada kasih mu sayang.. sesungguhnya tiada apa yang boleh menandingi kasih sayangmu terhadap dua puterimu melainkan kuasa Allah.. disini mama doakan agar ayah dan anak2 mama dipermudahkan urusan kalian dialam sana.. semoga roh mu dicucuri rahmat..

Alfatihah buat mu kandaku Almarhum Shahrill bin Muhamad
Anakandaku Almarhumah Marissa Damia binti Shahrill dan Almarhumah Arissa Rania binti Shahrill

Doakan mama kuat luar dan dalam.. semoga mama boleh lalui hari2 mama tanpa gelak tawa kalian.. kalian teramat bahagiakan hidup mama..

‘Doakan i boleh menjalani kehidupan seperti biasa..’

Alhamdulillah Almarhumah Marissa Damia binti Shahrill selamat disemadikan berdekatan kubur ayahanda dan adindanya.. sayang, Mia, Caca.. mama doakan kalian bertiga di permudahkan perjalanan disana.. mama halalkan semuanya sayang.. terima kasih jaga mama utk beberapa bulan ni.. mia,caca jaga ayah baik2.. ayah pun jaga mia, caca baik2 tau.. mama takpe.. ayah tau kan mama kuat.. insya Allah mama boleh lalui hari2 akan datang.. doakan mama kuat ya.. ayah mia caca..? sepanjang perkenalan kita sayang u tak pernah sakitkan hati i.. u tak pernah guris hati i.. u jaga i.. u jaga hati i.. i mintak maaf sebab tak dapat jaga u disana.. i cuma mampu titipkan doa dan amalan buat u.. i mintak maaf sebab malam kemalangan tak dapat selamatkan u.. sedih sangat sayang.. pilu.. semua kejadian didepan mata i.. u pergi pun disebelah i.. i tak pengsan.. i sedar.. Allahuakbar.. i cuma mampu menangis dalam hati.. ya Allah sayang.. pilu hati i.. padahal malam kejadian kita berbual macam biasa.. ada hikmah kita suruh anak2 tidur kerana diorang tak saksikan betapa ngerinya kemalangan yang terjadi.. sayang.. i harap u bahagia disana.. u harap sangat mia caca boleh bawa u ke syurga Allah yang indah.. sayang u lelaki yang baik.. anak yang baik.. suami yang baik.. ayah yang baik.. tak pernah pun u mengeluh setiap hari menjaga anak isteri u.. yang macam2 kerenahnya.. i nak apa pun u bagi.. i nak pergi mana pun u bawa.. walaupun kita tak kaya.. sayang.. i cintakan u sayang.. seluruh raga i hanya pada u.. doakan semangat i pulih sayang.. doakan i boleh menjalani kehidupan seperti biasa dan mengenang segala kebahagiaan ketika kita hidup bersama.. halalkan makan minum i.. maafkan salah silap i.. insya Allah i akan selalu titipkan doa untuk u sampai hujung nafas i.. jumpa di sana sayang.

2.2.2018-27.3.2018
52 hari cinta kita disatukan..
kini engkau pergi tinggalkan aku selamanya..
Shahrill Nor Hanem

Alfatihah buat mu suamiku almarhum Shahrill bin Muhammad & anak2ku almarhumah Marissa Damia binti Shahrill & almarhumah Arissa Rania binti Shahrill.. tenanglah kamu di sana sayang.

Video terakhir

Sumber: Facebook Chenta Hani via oh bulan

Leave a Reply