Melayu Cocos, Bangsa Melayu Yang Tinggal Di Australia Ratusan Tahun Lamanya

Tahukah anda terdapat sebuah pulau yang didiami oleh orang Melayu tetapi terletak jauh beribu batu daripada Malaysia?

Dikenali sebagai Kepulauan Cocos ataupun Keeling Islands, pulau ini merupakan sebuah wilayah yang terletak di bawah pemerintahan kerajaan Australia.

Image result for melayu cocos. bangsa melayu yang tinggal di australia

Penduduk di sini dikenali sebagai Melayu Pulau Cocos dan merupakan komuniti masyarakat yang membentuk kumpulan etnik terbesar menetap di Kepulauan Cocos dan sebahagian lagi orang berkulit putih.

Mereka beragama Islam dan masih mengamalkan adat Melayu seperti bercakap dalam Bahasa Melayu, memakai pakaian tradisional seperti baju kurung dan juga baju Melayu.

Image result for melayu cocos. bangsa melayu yang tinggal di australia

Kepulauan ini pada mulanya telah dijumpai oleh William Keeling pada tahun 1609. Maka, sebab itu terdapat nama Keeling pada pulau itu.

Image result for melayu cocos. bangsa melayu yang tinggal di australia

Pada awal abad ke-19, pulau ini buat settlement dengan pedagang Scottish. Jadi, William Keeling pun membawa masuk orang-orang Melayu dari Tanah Melayu ke Pulau Cocos ini untuk bekerja di ladang copra

Ini setem Australia.


Macam mak mak kita kan tengah buat kerja, pakai kain batik. Tapi in real life, dorang warganegara Australia. Duduk jauh gila dari Malaysia.Oh, lupa nak bagitahu. Cocos Island ni bawah Australia tau.

Image result for melayu cocos. bangsa melayu yang tinggal di australia

Jata rasmi kerajaan

What amazed me, Islam dorang still kuat even jauh dari negara-negara Islam yang lain, even under Australian government and pulau yang kecik je. Proud to be part of Malay.

Image result for melayu cocos. bangsa melayu yang tinggal di australia

Image result for melayu cocos. bangsa melayu yang tinggal di australia

Terima kasih pada kerajaan Australia sebab menyokong mereka dari segi kewangan dan ekonomi.

Makanan tradisional pun still dorang makan even kat Australia. Proud of them.

Image result for melayu cocos. bangsa melayu yang tinggal di australia

Sumber : Irfan Mazuki

Leave a Reply