MUFTI PERLIS MEMBERI RESPON MENGEJUTKAN KEPADA PEGUAM NEGARA TOMMY THOMAS

KUALA LUMPUR – Mufti Perlis, Datuk Dr. Asri Zainul Abidin menyindir Peguam Negara, Tommy Thomas yang membatalkan sidang medianya di perkarangan Mahkamah Kuala Lumpur gara-gara tidak pandai berbahasa Melayu.

“Peguam Negara UK (Ubited Kingdom) tidak dapat berbahasa Inggeris. Tentu pelik. Peguam Negara China tidak boleh berbahasa Cina. Pasti pelik. Peguam Negara Arab tidak boleh berbahasa Arab. Ternyata pelik.

“Peguam India tidak boleh berbahasa India (Hindi). Jelas pelik. Peguam Negara Malaysia tidak dapat berbahasa rasmi Negara Malaysia. Memanglah pelik,” tulis beliau dalam Facebook rasminya semalam.

Asri membuat kenyataan itu selepas Tommy membatalkan sidang media selepas berlaku provokasi diantara penyokong bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang memaksa beliau bercakap dalam Bahasa Melayu.

Umum mengetahui, Tommy tidak fasih bertutur dalam Bahasa Melayu dan sering mengadakan sidang media dalam Bahasa Inggeris.

Lebih 100 penyokong Najib bersorak ‘bahasa Melayu’ ketika Thomas sedang memberi kenyataan kepada wartawan dalam bahasa Inggeris. -MalaysiaGazette

SIDANG MEDIA AG TERGANGGU GARA-GARA ELLIE SURIATY BUAT KECOH

xellie

KUALA LUMPUR – Pelakon Ellie Suriaty mencuri tumpuan apabila dia hampir ditahan polis selepas membuat kecoh pada sidang media Peguam Negara, Tommy Thomas di lobi Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur di sini hari ini.

Kejadian menjadi agak tegang apabila Ellie menyertai orang ramai yang rata-rata penyokong bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjerit agar Tommy bercakap dalam bahasa Melayu.

Ketika itu, Tommy baru memulakan sidang medianya selepas berakhir prosiding kes Najib di Mahkamah Tinggi Jenayah di aras lima.

Tommy terpaksa membatal sidang medianya namun orang ramai terus menjerit dengan laungan ‘bahasa Melayu’.

Namun Ellie dilihat agak agresif dan dilihat bertekak dengan anggota polis sebelum dibawa ke luar dari lobi.

Ellie bagaimanapun terus menjadi emosi apabila dia terus menjerit kepada anggota polis bersama beberapa individu lain.

Dia bagaimanapun dilepaskan atas budi bicara anggota polis dengan syarat bersurai dan dibawa ke parkir kereta untuk ditenangkan. – MalaysiaGazette

Sumber Malaysia Gazette via oh gebang

Leave a Reply