Pukul 10 Tu Aku Rasa Telinga Aku Sakit Gila. Pergi Ke Doktor Pakar, Rupa2nya Ada Sesuatu Dlm Telinga Aku. Patut Banyak Darah & Sakit Sangat. Nasib Baek Gegendang Telinga Aku X Pecah. Alhamdulillah.Kalu Tak,Kan Dah Jadi Pekak. Sampai Skrg Aku Masih Trauma.

oke.. hari ni.. ahku nak citer kat korg..benda fobia ni weh… sampai skg ahku trauma.. huhuhu…

6 hari yg lepas.. ( ahad , 2 dec ).. time tu.. ahku ada kat umah member ahku.. tengah buat catering..then telinga ahku rasa sakit.. ahku ingat sakit biasa2.. so… ahku pun biar je la.. malas na ambil kisah..malam isnin ,

3 dec tu… meera hantar ahku balik umah…ayah ahku suh balik awal.. ta bg baleq lambat sbb rabu tu ahku exam…jadi.. lepas sampai rumah.. ahku pun siap2 la nak tidur.. sbb dah pukul 10 lebih..lepas je ahku baring… mmg rasa telinga ahku tu sakit gila2..mcm ada benda gigit… then rasa mcm telinga ahku kat dlm ni rasa mcm berair..tak boleh tahan dgn rasa sakit tu…

ahku pun ajak ayah ahku gi hospital..ffuhh.. rasa mcm na cabut je telinga ni.. sbb sakit sgt2..sampai2 hospital… amekaw.. punya lah ramai ‘customer’ datang beratur… tunggu giliran..alahai… telinga ahku ni dah berdenyut2 ni.. terpaksa la sabar… sabar.. sabar…last2… dengar nama ahku kene panggil.. dia suh masuk zon kuning… ahku expect zon hijau…rupanya zon kuning… huhu… seram gila ahku time tu.. dengan lafaz bismillah.. ahku pun jalan la kaki..mmg ahku pasrah la time tu.. apa nak jadi.. jadi la… sbb telinga ahku ni dah sakit sgt…

doctor pmpn tu tanya ahku.. apa pasal ngan telinga ahku.. ahku ckp la.. telinga ahku ni sakit sgt2..mcm ada benda gigit… then rasa mcm dlm telinga ahku ni ada air.. ahku ckp..3 – 4 hari yg lepas ada benda masuk telinga ahku.. mungkin nyamuk.. sbb ahku dengar bunyi sayap dia..so.. doktor pun buat check la… dia check.. dia rasa mcm ada benda dlm telinga ahku..so.. dia suh buat ear syringing… ahku ni rabun.. tersilap baca.. ahku mati2 ingat ear SURGERING..doctor tu punya tulisan.. aih… nasib baik ahku eja satu2.. kalau tak naya ahku… hahahaha…then.. ahku pun masuk la bilik prosedur tu… dengan penuh sabar.. ahku tunggu nurse siapkan peralatan dia..mcm ni la lebih kurang ape yg dia buat kat ahku..

adeq ahku yg pmpn tu ckp… kalau buat benda ni.. dia tak sakit.. cuma dia rasa geli.
lepas da buat nnti akan rasa pening2 kepala sikit.. ada setengah org akan muntah..
bila ahku dengar ayat ‘TAK SAKIT’.. terus ahku suh dokter tu buat cepat2
hehehe… bila dia masukkan kat dlm telinga ahku… dia tekan syringe tu..
masha-Allah… sakit gila2… nak menangis ahku time tu.. tapi tahan r… tak rock r… umur na masuk 20..
tapi menangis bila buat benda ni.. huhuhu… nak dekat 5 kali jugak la dia buat…
satu ape pun tak keluar.. yang keluar cuma darah.. terkejut gak r ahku.. sbb darah yg keluar…
bukan binatang ke ape ke.. nasib baik passive bleeding… kalau active.. naya je ahku..

so.. ahku kene pergi jumpa dokter tu balik.. dia pun pelik.. apasal takde benda yg keluar..
yg keluar darah.. so.. dia pun panggil la dokter2 lain meh cek tengok telinga ahku..
ahku kira semua ada 5 dokter.. lima-lima dokter meh cek tengok telinga ahku…
diorg berikan andaian awal yg..
GEGENDANG TELINGA PECAH..

nak pengsan ahku dengar.. pulak dah.. cuak + fobia + trauma semua ada…
rasa nak menangis time tu… tapi tengok muka ayah ahku risau.. terus tak jadi nak nangis…
dokter tu bagi suggestion suh ahku jumpa dokter pakar… esok pagi.. WAJIB..
ahku ni dlm otak mula la fikir nak larikan diri drpd jumpa dokter pakar.. takut gile..
bila dokter tu kata… ni cuma andaian awal.. dia ckp kene jumpa dokter pakar.. sbb na sahkan benda tu..
ahku pun… PASRAH….

esok nya… pagi2 ahku tercenguk depan klinik dokter pakar tu… pukul 8.00 a.m ahku dtg…
nurse tu ckp… dokter dtg dlm pukul 8.45… tak pa la.. ahku tunggu… demi utk selamatkan telinga ku ini..
ahku sanggup menunggu… huhuhu… sampai banyak la nurse2 kat situ tanya ahku.. asal jumpa dokter..?
ahku ckp r.. ada foreign body dlm telinga.. diorg boleh gelakkan ahku.. ahku ni separuh mati tahan sakit..
then… ada satu nurse indian tu.. dia mmg baik.. ahku suka la kat dia.. dia ckp, ahku dah boleh masuk da..

so.. ahku pun masuk r jumpa dokter tu.. dia suh ahku duduk.. then ahku bukak r tudung..
sbb dia nak masukkan kamera dlm telinga ahku.. first time ahku tengok bhgian dlm telinga ahku…
mmg terkejut r ahku.. berdarah habis… dia korek punya korek… last2 jumpa binatang ni :

korang tau ni ape benda? nak tau.. ni la nama dia SENGKENIT a.k.a KUTU BABI..
ceyt.. patut la telinga ahku sakit semacam… rupa2 nya kau si kecil durjana… hehehe…
sampai hati kau masuk dlm telinga ahku wahai si kutu babi..
mmg barbie la kau ni.. hahaha… tak baek2.. dose..

then.. dokter pun.. mula kan lah proses dia mengeluarkan kutu babi dlm telinga ahku..
mcm2 dia bawak masuk dlm telinga ahku… Allah je la yg tahu mcm mana sakit nya telinga ahku..
ahku siap pegang, cubit, cengkam tangan nurse yg pegang ahku tu.. tahan sakit punya pasal..
siap jerit kuat2… sakit la dokter… sakit!! huhuhu… mmg sakit sungguh r time tu…

lepas semua dah selesai… ahku pun… ALHAMDULILLAH la…
si kecil ‘comel lote’ ni dah keluar dari dlm telinga ahku.. rasa bersyukur sangat2..
lagi bersyukur sbb dokter ckp GEGENDANG TELINGA ahku TAK PECAH… huhuhu..
betapa bahagianya diriku… cuma ahku kena letak ubat titis kat telinga..
untuk hilangkan nanah yg ada dalam telinga ahku ni..

lepas ahku keluar je dari bilik prosedur tu… punya lah ramai patient duk tengok ahku…
mungkin nak tau gerangan siapakah yg menjerit2 dalam bilik tu tadi… huhuhu… malu aku time tu…
tapi… sampai sekarang ahku rasa sakit lagi.. dokter ckp kat ahku…
ahku tak boleh mandi sungai… mandi kene tutup telinga… means.. tak bagi telinga basah..
then tak boleh guna cotton bud nak korek telinga.. huhuhu…

korang kena hati2 la lepas ni dengan benda kecik ni… nampak je kecik.. bila kene… ffuhh…
sengsara hidup… hurm… kecik bukan sebarang kecik… kecik ni boleh mendatangkan mudarat…

# opps.. entri ahku kali ni lebih panjang dari yg biasa…
hope korang ta jemu la nak membaca ea..
take care… daaa~

assalamualaikum <3

Sumber: huruharaputeri.blogspot.com

Leave a Reply