RTM Belanja RM40 Juta Untuk Piala Dunia. Hasilnya Bakal Buat Ramai Pembangkang TERKEDU

RTM Belanja RM40 Juta Untuk Piala Dunia. Hasilnya Bakal Buat Ramai Pembangkang TERKEDU | Kecoh bila kerajaan umum akan belanja RM40juta untuk hak penyiaran Piala Dunia. Ada setuju, ada yang tak. Lelaki (FB Zulhafidz Yahaya – LINK) ni kongsikan hasil pendapatan RTM yang buat ramai pembangkang terkedu. Ikuti tulisan beliau.

Betul ke Rm40 juta untuk worldcup tu belanja hangus?

Ada orang rtm explain 40juta tu bukan belanja hangus.

40juta beli hak penyiaran sebulan.

Iklan 10 saat waktu penyiaran tu berharga rm15k, 30saat iklan 30k. (contoh per slot, biasanya airtime tak jual perslot, ada pakej2 terus untuk sepanjang penyiaran etc. Tambahan, Peak rate beza dgn normal ratecard)

Sepanjang hari ada 2 atau 3 game. Sepanjang 1jam sebelum perlawanan ada berapa iklan. 15minit halftime berapa iklan muat. 1jam selepas game lagi. Iklan waktu ulangan siaran lagi.

Darab dengan bilangan game dan siaran.

40j invest. Bakal dapat lebih daripada 250juta income kepada RTM milik kerajaan. (read additional notes *)

Ini juga sebahagian dari usaha untuk menaiktaraf Rtm dalam tempoh 6 bulan seperti yang di arahkan kementerian.

(awani telah ambil langkah drastik sejak pru14, rating naik berganda kerana pendekatan baru, mediaprima tv3 drop dan rugi beberapa tahun kerana pendekatan mereka bawah kerajaan sebelum ini, RTM very slow move berpuluh tahun dikenali sebagai media propaganda kerajaan sahaja, low rating.

Selamat Pagi Malaysia tak lincah macam, MHI, NLKO, Assalamualaikum, etc. RTM style 80an, jadi menteri baru nak revive RTM to be better.

Wc18 jadi batu loncatan utk tarik viewer, and tarik content provider to sell great contents to Rtm, with good graphics, motion reel terkini etc2)

Kalau tgk hypptv ada channel W. Content indipendent banyak ditayang disini.

Org niaga mesti tahu bab trafik broadcast, content investment, etc.

Belanja 40 dapat 250.
Bukan belanja hangus.

Kisahnya..

*The 250 is a forecast number. not to be exact. tak tak wajib dapat sebegitu. selain airtime advert, akan ada roadshow, merchandise, mcm-mcm rights lain etc. To be fair, the number boleh jadi lebih sikit, atau lebih banyak, depends on how team KKM,RTM will promote more. This is merely to justify, its not a non-profit 40j investment. dan bukan belanja hangus.

*You can add more studies on similar cases on NFC, Sturgeon, and more to be more fair jika berminat and suka untuk study where tax moneys go and wheres the ROI.

*Normal ratecard is different to peak/special rate card. some countries do the bidding for this kind of rights. broadcasting rights will give benefits more than just numbers.

*RTM akan dinaiktaraf dalam tempoh 6 bulan. dan worldcup ini menjadi batu loncatan. tidaklah nanti bosan melihat grafik, visual rtm yang seperti 80an.

* For the advertising fee and advertiser, jangan lihat kemampuan penaja dalam negara sahaja tuan-tuan, its a world event. Cuba lihat iklan utama MotoGp, Trivago, boleh check berapa kemampuan marketing budget trivago dan investor disebaliknya.

*ASTRO actually untung billions on wc. Tp tak bolehlah letak level sama dgn rtm. Astro ada jualan lain. Astro ada apps. Jutaan org download apps, dpt revenue dari google lagi. Boleh tambah iklan on apps lagi. Astro ada langganan biasa dan langganan Hd. Roadshow. Merchandise etc. Thats why billions.
==============

Share boleh. Nak copy boleh. Nak copy as jawapan kepada status2 yang menyoal rm40j ni pun ok.

Cuma minta jasa baik. Jangan perli, caci maki, maki hamun, etc.

We all Malaysian. Kita semua warga negara.

As warga negara Malaysian semua ada hak untuk tahu benda yang mereka tak tahu, waima dari parti apa sekalipun.

Dulu kita tak tahu langsung berapa kerajaan bayar itu ini untuk apa apa tema perayaan, rtm, contoh event warna-warna Malaysia di dataran merdeka, citrawarna etc, rakyat tak tau.

Tp kerajaan baharu ni telus, beritahu serba serbi hal perbelanjaan awam.. Which is a good new thing.

Cuma keghairahan pada angka angka ni akan berlaku pada pihak pembangkang.

Sebelum ni. Tanpa ada mana mana pemecahan monopoli, semua keuntungan advertising skala besar di monopoli oleh Astro. (F1, motogp, Worldcup, etc)

Kerajaan kini nak memecahkan monopoli itu, agar astro akan kurangkan bil tuan-tuan bila dia dah tak dapat monopoli..

Bila ada persaingan sihat, astro akan turunkan harga dia la nanti.

Kalau kerajaan nak paksa dia turun harga pakej dia, kerajaan kena bayar pampasan atau beri subsidi jika dia setuju turun harga astro.

Seronok tak kalau harga astro murah?

Seronok tak kalau harga internet murah?

Kerajaan tak boleh push mana mana pihak untuk turun harga (bukan keperluan am) sebab itu hak peniaga. Tp kerajaan boleh kontrol, dengan cara merendahkan kemonopolian perniagaan.

Belilah Jersey Full Sublimation ini. TIADA GST. PATRIOTIK.
http://cycledesign.my/product/malaysia-one-tshirt/

Sumber: FB Zulhafidz Yahaya – LINK

TAMBAHAN – HARGA IKLAN RTM

Sumber: khalifahmailonline

Leave a Reply