Selama Ni Aku Rasa Akulah Suami Mithali Sbb Dah Bantu Isteri Memasak& Basuh Baju. Ditakdirkan Isteri Sakit Di Hospital, MasyaAllah, Baru Aku Sedar, Begini Rupanya Perit Jerih Isteri Aku Uruskan Anak.

“Insaflah para Suami” isteri kau sebenarnya super power kalau mereka bekerja bagi membantu kau cari rezeki.

Aku ada anak seorang je boy2,4 tahun arshad namanya. Selama ni aku rasa aku seorang suami yang dah cukup membantu isteri sebab aku memasak untuk famili. Yes, percaya atau tidak dah dua tahun aku memasak hampir setiap hari untuk makan malam anak bini. Aku juga bantu basuh baju dan sidai baju. Bagi aku wow dah cukup power aku ni..mana ada suami lain macam tu..hahaha.

Tak! Salah kalau aku nak bangga diri dengan semua tu. Apa yang aku buat tu hanya sebahagian kecil dari susah jerih isteri aku. Selama ni aku tak nampak benda pagi2 buta sampai lah malam apa bini aku buat ( melayan karenah anak) yup, ini kerja paling berat. Kenapa anak manja dgn ayah..sebab ayah jenis bagi je semua dia mintak..gula2 ais krim..apo laie manja la budak tu dgn apak die. Mak la yang mendidik anak sebenarnya..bukan mak kedekut.

Alkesah bini aku warded sejak awal ogos aritu, jangka smp awal bulan 9. So bermulah hidup aku sebagai single dad dah hampir 3 minggu alhamdulillah. Ini kisah jerih aku bagai nak gila tiba2 semua benda kena buat sorang2.

Sebagai peniaga online, hidup aku lebih aktif sebelah malam, buat posting, buat iklan. Siang pulak aku settle pos laju, kadang2 buka street stall kat taman permainan.

Selama ni bab anak hampir 80% isteri aku settlekan. Pkul 6.30 pagi or 7am bgun smyg subuh. Kejut anak aku mmg susah nak bgun. Merengek je lah. Dah bgun pun kene pegang bawak masuk tandas mandikan, kalau tak teman or mandikan mmg tak bergerak la die. Habis mandi die dah cergas! Nak lap air kat badan jenuh kejar aku! Nak kasi pakai baju pun jenuh bergusti..ada je benda lain yg dia nak buat time aku nak pakaikan seluar n baju die. Ok tu bab siapkan die. Lepas tu kena bagi susu sebab dia mmg kebulur time bgun tido. Pastu turun bawah kasi dia layan tv kejap sementara aku bersiap, klu tidak..buat perangai la die.

Belum lg bab baju apa kena pakai g sekolah. First week anak aku smp taska pkul 8-8.30. Hari sepatutnya pakai baju sukan aku pakaikan uniform taska . Beg tertingal, bekas air tertinggal, baju untuk rumah pengasuh aku tak lipat masuk beg. Dalam kekalutan semua ni sampai hilang kunci kereta misplace hampir seminggu, nasib la kereta dua biji.

Otw pegi taska mcm2 karenah dia, nak kuih la..nak air pink la, nak bwk bantal masuk kereta, mainan semua die nak bwk. So semua ni isteri aku buat setiap hari dengan dia kena masuk opis pkul 8.30am. Bayangkanlah, wife aku kerja HR. Tanya orang lain yang keja HR mesti diorang usap dada.

yes kat atas tu semua berlaku dlm 2 jam pertama waktu pagi weekday. So lepas antar die ke sekolah, baru lah aku leh pegi ngopi n settlekan kerja2 aku.

Ptg aku pegi ambil dia kat umah pengasuh, tengoklah kadang2 awal, kadang lewat aku ambil. Dr pintu rumah pengasuh nak masuk kereta je mcm2 dia wat hal, nak berdukung, nampak mesin telur mainan pun die nak, dah masuk kete owh mainan pulak tertingal kat umah pengasuh..meraung kalau tak g amik, so kene gak ambil. Untung juga aku pengasuh die merangkap mak usu wife aku, rasa selamat dan dia sangat memahami kesusahan jantan yang baru belajar jaga budak kecik sorang2 ni. Baju2 arshad kadang2 dia basuhkan.

Dah masuk kereta, otw balik nampak air orang jual tepi jalan, nak beli..so aku pun berhenti la beli, masuk kereta sedut skit, “xnak lah tak sedap” katanya.

So smp rumah tenaga ada 30%, buka je pintu rumah, mainan semalam dia main tak kemas lagi..bersepah ruang tamu, segala gula2 celah kerusi dia tinggalkan bersemut. Dalam kepala nak smbahyang ke nak kemas ke nak masak dulu, ke nak mandikan die dulu, wah baju tak basuh lagi, kain berlongok tak lipat lg, adui byk online posting kena buat, menu apa nak msk ni, dalam masa yg sama arshad duk suruh buka tv nak tgk kartun, masa tu gak dia minta susu, masa tu juga dia nak terkencing sgt smp picit bird tak kasi kuar, last2 kuar jugak dlm suar dia. So waktu ni lah sebenarnya ujian tuhan nak bagi aku, aku hampir2 nak menangis nak menjerit nak je aku upah pengasuh jaga arshad terus sebulan. Smp mcm tu sekali aku pikir.

Selepas solat aku bertenang, buat semua satu2 smp habis, makan arshad pandai makan sendiri tp maybe satu jam baru abis lah klu dia makan sendiri, so kene suapkan klu nak cepat, suapkan pun jenuh la berperang..sekali pangil sekali dia buka mulut. Nasib acad dah besar, kalau masa kecik dulu, aku perasan nasi suap acad nasi tu juga la bini aku makan, belum lg acad wat hal g luah balik nasi dlm pingan ko tgh makan. Hari yg tak baik dia tak nak makan lansung wlupon ko dah masak hempas pulas, rasa cam grrr…macam tu lah bini korang rasa kalau dia masak tp ko g main futsal n makan kat luar.

Habis makan, putar baju mesin basuh, basuh pinggan mangkuk, kemas dapur, baju kena suar kencing kena rendam dulu, jgn campur skl..nnt habis bju lain bau hancing.

Pkul 10 aku dah lalok ngntuk kaw2. Eh selama ni aku berjaga smp pukul 2 3 pagi tiap ari xda hal pun. Nampak tak beza bila jd suri rumah dan bekerja. Selama ni aku pelik wife aku pkul 9 pun dah terlelap depan tv. So skrg arshad pkul 11 ke 12 baru naik tdo sbb mcm2 aku kena buat sebelum ajak die tdo. Lepas die tdo aku kne bangun balik untuk buat kerja2 online bisnes aku.

Bab nak tido ni, kena bancuhkan susu, kena mandikan dulu, kena suh kencing sebelum masuk tdo. Klu idak sama ada dia kencing tilam atau die kejut ko tgh pagi buat suh temankan die kencing.

Dah baring nak tido, dah teringat baju putar tadi tak sidai lagi.. Mati la nak. So begitulah..belum part weekend bila sehari suntuk aku jaga dia..baju n suar yg aku pakaikan tak pernah yang match, macam badut jadinya arshad. Nak cite semua tak habis smp minggu depan.

Owh ni semua berlaku dalam satu hari.

So kalau isteri korang bekerja, korang tgk baliklah apa yg korang buat utk bantu dia. Bagi duit je tak jalan woih.

Abam nak makan ni, baru settle kasi acad makan.

Image may contain: one or more people, people eating, people sitting and food

Sumber: Wan Syaiful Azhar

video ini sebagai hiasan

Leave a Reply