“ Suami pergi umrah, 3 minggu dia tinggalkan aku anak beranak, dengan nafkah 150, untuk 3 minggu, itulah untuk susu anak, pampers anak.. Dia pergi umrah ni sebab jadi mahram kakak dia, kakak dia sponsor semua.. Balik dari umrah , dia marah aku kononnya tak pandai berjimat..”

Gambar Sekadar Hiasan

Assalammualaikum min..

Aku tak tau aku patot share or tak, cerita malang aku nie.. 1st umur aku 29, anak sorang, berkahwin tahun lepas, belom sampai setahun pon lagi.. Mula² kenal husband aku nie kat dalam wechat je.. First time jumpa pon depan rumah, dia tunggu aku lame mase tu, sampai hari ni aku masih ingat tarikh keramat ni..

Artikel Ini Dikemaskini Oleh Beritakopak.org

Time tu dia sikit pon takde minta number phone, just mintak alamat rumah.. Main redah macam tu je… Lame dia tunggu kat luar, sebab aku balik kerja, tertido tak sedor diri.. Yang buat aku terharunye dia sanggup tunggu berjam² semata² nak jumpa aku. Ok, tu aku punye introduction cerita la… Panjanggg sangat kalau nak cite start dari awal kenal..

Dari awal kenal semua ok, smooth, dia seorang lelaki yang bertanggungjawab, xpernah la keluar guna duit aku, semua duit dia.. Sampailah kitorang gaduh, putus 2bulan, dia datang balik pujuk bawak bunga la, bear la… Lepas tu, terus dia ajak jumpa mak aku nak masok meminang.. Time ni aku rase dia betol² lah nak kat aku.. Sape tak suke ade org nak masok meminangkan.. Lagi² dgn umo aku mase tu, orang keliling dok tanye² bila nak kahwin.. Bertunang lah kitorang..


Gambar Sekadar Hiasan

Memula nak ikat setahun je, tapi disebabkan dia ni asyiknye membilang kepala manager je, dari setahun jadi setahun lebih.. Mak aku plak dah risau.. So, mak aku pon cakap takpelah, kahwin la korang, kenduri ape semua mak guna duit mak.. Kalau ko nak pelamin ke, photographer ke, ko cari la duit ko..

So, pergi la mak aku, abg aku n aku ke rumah mak dia.. Kire macam kitorg pulak yg masok meminang, nak tetapkan tarikh (bila gaduh, dia akan cakap dulu kami yang terhegeh² pinang dia, dia hina mak aku, hina aku, family aku).. Lepas bertunang bile asyik tak kerja, kitorang asyik la bergaduh..

Kadang bergaduh sampai bertumbuk, cumenye aku la yang tumbuk dia.. Dia plak pegang kekuat, kadang sampai lebam² aku punye lengan.. Tapi sebab sayang, aku tahankan je.. Sampailah kami berkahwin tahun lepas. Baru² nie dia balik dari umrah, 3minggu dia tinggalkan aku anak beranak, dengan nafkah 150, untuk 3minggu, itulah untuk susu anak, pampers anak..

Dia pergi umrah nie sebab jadi mahram kakak dia, kakak dia sponsor semua.. Lasnye balik sini dia cakap kekonon kecewa aku tak reti belanja.. Bile dia takde duit mula la nak buat muka je.. Sampai aku up gambar anak kat fb dia pon, dia boleh nak marah, wat muka ngan aku. Elok² ade kerja, pergi berenti sebelum nak pergi umrah. Lepas balik umrah tu langsung takde call aku tanya khabar anak bini. Bini mane yang tak sakit hati, terase hati.


Gambar Sekadar Hiasan

Padahal sebelum pergi umrah tu, elok je dia call aku, tnye anak nangis ke x.. Lasnye kemuncak kitorg gadoh, yg nie atas sebab kecik je.. dia tampo aku banyak kali, sampai pening rase nak pitam aku.. Aku gagahkan balik rumah mak aku, sebab dah tak tahan.. Aku lari bawak anak aku. Ape nak jadi, jadi laaaa kali ni.. Mak aku panggil abang² aku balik untuk tanya, bincang tapi dia nie jenis ego, xboleh bawak bincang, mendpt la beberape hadiah percume dr abg aku.

Actually, dari raya tahun lepas pon dia dah belasah aku, cekik aku, sampai berbirat² leher, tangan aku.. Raya tahun lepas, abg aku suruh balik gak kampung dia, konon jage air muka dia, jage air muka mak dia. Dah la balik sane semua duit aku, minyak, tol (and memang kebiasaannye setiap kali balik sane mesti guna duit aku).. Balik sini pon duit aku, kat sane aku nie dibuat macam org gaji..

Aku rase 1 silap dia ni sebab dari awal kahwin, dia tak pernah simpan aib aku. Makin dia canang kat adik dia ade la.. Mustahil sgt la, adik dia tak cerita kat mak dia. Bile aku ngadu adik dia cam tak hormat aku, dia kata bukan sebab dia canang cerita, tapi sebab kononnye aku nie selalu update fb, selalu nak up cerita kat fb. Ntah hape² je alasan bodoh dia..


Gambar Sekadar Hiasan

Sekarang ni hati aku dah betul² tawar.. Tapi kadang² aku rasa cam nak dia balik gak, ntah la hati aku ni.. Actually aku takot nak pegang tittle janda di usia 29tahun nie.. Doakan aku kuat semua.. Lagi 1, lepas aku bersalin dia tak bagi aku kerja, konon takot aku penat, tak boleh nk focus jaga anak. Tapi at last, dia tinggalkan aku dengan hutang keliling pinggang, hutang dia kat mak aku lagi, entah bayar entah tak.. Sedap je dia berambosss atas alasan kononnye tawar hati terlampau kecewa..

Kadang² aku terpikir gak, dia nie ikhlas ke ngan aku, menikah ngan aku tahun lepas.. Ke sebab terpakse, ataupon sebab dapat kahwin free, semua ditaja. Nak kerja takde transport abg aku bagi, kekonon nak meniaga xde modal mak aku tolong. Lastnye ini balasan dia kat kitorang.

Mase dia jatuh terduduk, takde 1 ahli keluarga dia pon tolong dia. Dia nak abang aku masuk penjara sebab pukul dia. Dia punye ego melangit, kitorang datang sana, rumah mak dia nak berdamai, bukan dpt damai, lagi kene hina, maki ngn mak and adik perempuan dia.. Takpelah, kau cerita buruk kitorang je, 1 day orang akan tahu jugak aib ko yang aku simpan selama ni. Mak dia kalau aku cerita pasal dia xkerja, hutang sane sini, bukan percaya pon..

Siap boleh cakap pulak, aku kena bertanggungjawab, kena kerja, cari kerja.. Yang anak dia xkerja tu, taknak pulak bising. Doakan aku terus kuat untuk hadapi hari² mendatang. Aku tengah tunggu kes bicara untuk perceraian aku bulan depan, hope dia datang and lepaskan aku dengan cara baik.


Gambar Sekadar Hiasan

Kalau dia rase bertanggungjawab, lelaki yang baik, dia bagi lah nafkah kat anak dia, zuriat dia, aku taw dia dah sebok gatal cari perempuan lain a.k.a mangsa seterusnya untuk dia kikis habis²an.. Kalau dia tak bagi nafkah, jumpe di mahkamah Allah je, kat dunia kau boleh lepas, kat sana ko pikirlah sendiri.. Sory la, panjang sangat luahan hati aku nie.. -isteri yang terlampau kecewa

Apa Pendapat Anda?

Silakan SHARE Dan Semoga Bermanfaat

Sumber : KRT / Dikemaskini Oleh Beritakopak.org

Leave a Reply