SUARA MAHAL SELEPAS MAHADZIR LOKMAN– PENYAMPAI BERITA, IZWAN AZIR LETAK JAWATAN SECARA LIVE DI BULETIN UTAMA

Pembaca berita TV3, Izwan Azir Saleh mengejutkan ramai apabila meletakkan jawatan sebagai penyampai berita pada Isnin, secara langsung sejurus selesai menunaikan komitmen terakhirnya di Buletin Utama.

Meski sebelum ini terdengar desas-desus berkenaan pengundurannya di stesen televisyen swasta itu, namun ia masih belum sahih sehinggalah Izwan sendiri membuat mengumuman tersebut.

Sementara itu, Izwan menerusi Instagram berkongsi, setelah 16 tahun dia cuba menutup kemas perjalanannya yang panjang di stesen tv itu bagi menerokai dunia yang lebih luar selepas ini. Katanya juga, yang bermula pasti akan berakhir.

“Yang bermula, pasti akan berakhir. Setelah 16 tahun, malam ini saya menutup kemas perjalanan panjang di TV3 untuk menerokai dunia yang luas diluar sana. Sri Pentas yang saya sudah anggap sebagai ‘rumah kedua’ kini saya tinggalkan dengan 1001 kenangan penuh suka duka.

 

“Saya tidak membawa apapun dari sana kecuali rasa puas hati kerana telah berpeluang merasai setiap sudut dalam dunia penyiaran selama tempoh itu. Dan saya bawa pulang hubungan persaudaraan & persahabatan dengan semua warga TV3, Media Prima dan itu akan kekal untuk selama-lamanya. Terima kasih kepada anda yang telah menonton saya sejak 2002

Tulisnya lagi, terlalu banyak nama perseorangan yang mahu disebutnya sebagai tanda penghargaan sokongan.

“Terlalu banyak nama jika saya harus mengucapkan penghargaan satu persatu tetapi tanpa sokongan semua, siapalah saya. Saya percaya apabila kita menutup satu pintu dengan baik, Allah akan buka seribu lagi pintu buat kita.

 

“Terima kasih Malaysia, saya Izwan Azir Saleh, sehingga dilain ketika, Assalamualaikum dan Selamat Malam,” kongsi Izwan sambil melengkapkan kapsyen dengan tanda palang #izwanazirsalehresign #itsnottheend #newbeginning dan #terimakasih.

Serentak dengan posting tersebut, Instagram miliknya menerima limpahan dedikasi ucapan tahniah dan terima kasih atas hasil kerjanya sebagai wartawan penyiaran daripada netizen.

Difahamkan, Izwan telah pun meletakkan jawatan Jumaat lalu.

VIDEO:

SUMBER

SERING DIKECAM DAN DIDAKWA SAMPAIKAN FITNAH, PEMBACA BERITA INI TAMPIL DEDAH HAL SEBENAR

‘Saya dikecam, dicaci, dinista, hanya kerana saya seorang di ‘barisan hadapan’ TV3.’

Tidak ramai yang mampu melupakan bagaimana TV3 menghentam dan memfitnah ahli politik pembangkang dan menyokong padu kerajaan yang memerintah ketika itu.

Boleh dikatakan, hampir setiap hari Buletin Utama TV3 menyiarkan berita buruk tentang pembangkang dan yang menjadi mangsa amarah rakyat adalah pembaca berita malang ini.

Mengaku tidak beberapa gemarkan politik dan hanya mencari makan, ini luahan beliau.Tidak ramai yang tahu, apa yang saya perkatakan ketika melakukan lintas langsung BERSIH dari balkoni Persatuan Bola Keranjang Malaysia pada 2007. Yang ramai tahu hanya aksi saya di’boo’ dalam video yang diambil seorang peserta yang sedang berarak yang disebarkan di Youtube. Ketika melakukan lintas langsung itu, saya mengatakan bahawa ‘peserta BERSIH sanggup untuk meredah hujan lebat dan menunjukkan semangat yang berani, tidak mempedulikan kawalan polis untuk berkumpul di Stadium Merdeka bagi menyatakan hasrat mereka’.

Sebelum itu, ketika mereka sedang menuju ke sana, dari balkoni itu saya melambai malah memberi tabik hormat kepada beberapa peserta dan mereka juga tersenyum kepada saya. Namun ketika dihalau polis, mereka berpatah balik dan melalui kawasan lintas langsung saya, membaling saya dengan botol air TANPA mengetahui apa yang sebenarnya sedang saya perkatakan ketika lintas langsung itu. Pengadilan dibuat kepada saya, hanya kerana saya memegang mic dengan logo TV3.

Itulah yang berlaku kini, diambang Malaysia Baharu.
Saya dikecam, dicaci, dinista, hanya kerana saya seorang di ‘barisan hadapan’ TV3. Sedari dahulu lagi, sayalah yang menanggung kata-kata nista ini termasuk menghukum saya masuk neraka. Namun kerana menjalankan tugas dan amanah yang dipertanggungjawabkan, saya berusaha untuk melakukan yang terbaik.
Rakan-rakan saya di TV3 tahu, Izwan Azir Saleh adalah seorang yang tidak gemar politik. Ketika bertugas di Parlimen, saya lebih suka tidur daripada sibuk mencari ahli yang berhormat.

Namun ketika saya harus berlintas langsung, saya akan pastikan yang saya kelihatan tip-top, segak dan tahu apa yang berlaku. Semua itu saya lakukan supaya apabila kerja saya selesai dengan baik, saya boleh pulang segera tanpa ditanya lagi oleh boss dan melanjutkan kehidupan harian saya, menikmati masa-masa bersama keluarga atau bersendirian tanpa diganggu urusan kerja.

Saya kini dihukum hanya kerana berkhidmat dengan sebuah saluran TV Pro-BN. Saya menjadi seperti Allahyarham Nordin Ahmad atau Sharif Doll yang diludah di Jalan Ampas, Singapura hanya kerana watak antagonis Datuk Laksamana Megat Seri Rama dalam filem Sultan Mahmud Mangkat Dijulang atau Samseng Kampung Pinang Sebatang dalam filem Pendekar Bujang Lapok.

Dalam suasana Malaysia yang baharu, janganlah kalian menilai hanya dari kulit, tapi bacalah isi kandungannya. Fahami bahawa golongan barisan hadapan ini adalah mentimun. Digolek juga lenyek, menggolek juga lenyek. Saya hanya cuba melaksanakan tugas saya dengan baik.

Ramai yang tidak tahu, ketika Datuk Seri Shafie Apdal dipecat daripada pentadbiran terdahulu, sayalah bersama pasukannya, membersihkan pejabat Menteri sehingga larut malam, dan berpelukan dengan rakan-rakan saya yang terpaksa meninggalkan pejabat dengan segera.
Tetapi saya tidak perlu menceritakan semua ini, atas dasar persahabatan bersama mereka. Mereka kenal saya. Pemimpin kerajaan kini juga kenal saya, malah ada antara mereka yang sering berhubung dengan saya. Mereka tahu siapa yang saya maksudkan.

Malam ini, anda akan melihat wajah ‘ahli neraka’ ini lagi ke udara. Menyampaikan berita dan menyebut Tun Mahathir Mohamad, Perdana Menteri dan pembangkang yang akan diketuai Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak. Biarkanlah saya melaksanakan tugas secara profesional seperti yang telah saya lakukan selama ini.

Walaupun pedas tuduhan yang anda lempar, tetapi akhirnya saya cuma manusia biasa. Penyampai Berita bukan pembuat dasar. Apabila diarah untuk bersiaran, saya akan lakukan yang terbaik dan apabila diarah berhenti daripada bersiaran, seperti ketika saya diminta meninggalkan pasukan Malaysia Hari Ini (MHI) Januari lalu, saya taat dan keluar dengan seikhlas hati. Itulah saya.

Saya sudah melihat sinar politik matang dikalangan pemimpin kita sekarang. Yang menang meneruskan tanggungjawab, yang kalah telah mengucapkan tahniah. Tetapi, kita dibawah ini juga perlu bersikap matang supaya Malaysia Baharu yang kita inginkan, akan benar-benar tercapai bukan sekadar dengan tulisan tapi dirasai dan meresap kedalam dalam hati sanubari setiap rakyat Malaysia.

Terima kasih anda yang faham dan mahu memahami tugas kami sebagai pemberita. Jika yang tidak mahu faham, cubalah sekali sekala memakai kasut kami. Anda akan mengerti.

Salam Hormat.
Source: Mohd Izwan Azir

BLOGMAZEER.COMSUMBER : blogmazeer via Sinarvirall

Leave a Reply