Terkini! 2 Pegawai Kanan FELDA Pecah Amanah, Bersubahat lebih RM47 juta, Kini Dipenjara!

Hakim Allaudeen Ismail menjatuhkan hukuman penjara 5 tahun terhadap Muhammad Sufi Mahbub, dan penjara 2 tahun terhadap Datuk Faizoull Ahmad.

KUALA LUMPUR: Dua bekas pegawai kanan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) masing-masing dipenjara 5 dan 2 tahun oleh Mahkamah Sesyen hari ini selepas didapati bersalah atas 2 pertuduhan melakukan pecah amanah dan bersubahat pecah amanah dana Felda lebih RM47 juta, 4 tahun lalu.

Hakim Allaudeen Ismail menjatuhkan hukuman penjara 5 tahun terhadap bekas Timbalan Pengarah Besar Sumber Strategik Muhammad Sufi Mahbub, 54, dan penjara 2 tahun terhadap bekas Pengarah Besar, Datuk Faizoull Ahmad, 58, selepas pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah pada akhir kes pembelaan.

Dalam penghakimannya, Allaudeen berkata setelah meneliti, membaca dan menilai keterangan kesemua saksi pendakwaan dan pembelaan, mahkamah mendapati kedua-dua tertuduh gagal mematahkan tanggapan terhadap mereka dalam kes itu.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan permohonan kedua-dua tertuduh melalui peguam Datuk Zaidi Ibrahim mewakili Muhammad Sufi dan peguam Azad Bashir yang mewakili Faizoull bagi penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi dengan mengekalkan jaminan RM1 juta setiap seorang.

Mengikut 2 pertuduhan tersebut, Muhammad Sufi didakwa sebagai Timbalan Pengarah Besar Sumber Strategik Felda ketika itu, melakukan pecah amanah terhadap dana organisasi itu iaitu dengan curangnya melupus dan meluluskan pembayaran masing-masing RM25,999,000 dan RM21,626,500 yang kesemuanya berjumlah RM47,625, 500 tanpa kelulusan Lembaga Pengarah atau Jawatankuasa Tender Felda.

Bagi 2 pertuduhan pecah amanah itu, mahkamah menjatuhkan hukuman penjara masing-masing 5 tahun ke atas Muhammad Sufi dan memerintahkan kedua-dua hukuman berkenaan berjalan serentak.

Faizoull pula didakwa atas 2 pertuduhan bersubahat dengan Muhammad Sufi untuk melakukan perbuatan sama dan mahkamah menjatuhkan hukuman penjara masing-masing 2 tahun ke atas Faizoull serta memerintahkan kedua-dua hukuman itu berjalan serentak.

Mereka dituduh melakukan kesemua kesalahan itu di Bangunan Wisma Felda Jalan Perumahan Gurney, antara 13 Jan hingga 23 Julai 2014 mengikut Seksyen 409 dan Seksyen 109 Kanun Keseksaan, membawa hukuman penjara tidak lebih 20 tahun, dengan sebat dan hendaklah juga dikenakan denda.

Sebanyak 49 saksi pendakwaan dan 6 saksi pembelaan dipanggil memberi keterangan sepanjang perbicaraan kes itu bermula 13 Jun 2017.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Afzainizam Abdul Aziz dan Farah Yasmin Salleh memohon mahkamah menjatuhkan hukuman berat sebagai pengajaran terhadap kedua-dua tertuduh dan juga orang awam agar tidak melakukan kesalahan sama.

“Walaupun kedua-dua mereka tidak mempunyak rekod jenayah lampau, mahkamah perlu mengambil kira kepentingan awam dan keseriusan kes itu.

“Pihak pendakwaan juga memohon agar kedua-dua tertuduh dikenakan hukuman denda tinggi kerana faktor usia mereka tidak membenarkan mahkamah menjatuhkan hukuman sebat,” katanya.

Peguam Zaidi yang mewakili Muhammad Sufi dan peguam Azad yang mewakili Faizoull memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan dengan alasan kedua-dua tertuduh mempunyai tanggungan keluarga dan itu merupakan kesalahan pertama mereka.

Sumber : FMT

Pecah amanah lebih RM47 juta, 2 bekas pegawai Felda dipenjara

KUALA LUMPUR: Dua bekas pegawai kanan FELDA masing-masing dihukum penjara lima tahun dan dua tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini atas dua pertuduhan melakukan pecah amanah wang agensi itu berjumlah RM47.6 juta dan bersubahat, empat tahun lalu.

Hakim Allaudeen Ismail menjatuhkan hukuman itu terhadap bekas Timbalan Pengarah Besar Sumber Strategik, Muhammad Sufi Mahbub, 54, dan bekas Pengarah Besar, Datuk Faizoull Ahmad, 58, selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah di akhir kes pembelaan.

Bagi pertuduhan pecah amanah pertama dan kedua, Muhammad Sufi dihukum penjara lima tahun bagi setiap pertuduhan, namun mahkamah memerintahkan kedua-dua hukuman berjalan serentak.

Begitu juga bagi pertuduhan bersubahat pertama dan kedua yang dihadapi Faizoull, mahkamah memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara masing-masing dua tahun, namun kedua-dua hukuman itu diperintahkan berjalan serentak.

Mahkamah bagaimanapun membenarkan permohonan peguam yang mewakili kedua-dua tertuduh untuk penangguhan pelaksanaan hukuman sehingga rayuan difailkan di Mahkamah Tinggi.

Mengikut kedua-dua pertuduhan, Muhammad Sufi didakwa sebagai orang yang diamanahkan penguasaan ke atas dana FELDA, melakukan pecah amanah dengan melupus dan meluluskan pembayaran RM25,999,000 dan RM21,625,500 tanpa kelulusan Lembaga Pengarah atau Jawatankuasa Tender FELDA.

Kelulusan itu dibuat menerusi perjanjian ‘Technology Transfer and Supply Agreement’ dan ‘Design-Build Contract Agreement’ dengan I2C Hassed Co Ltd dan I2C Hassed (M) Sdn Bhd melalui FELDA Caviartive Sdn Bhd.

Pertuduhan terhadap bapa empat anak itu dikemukakan mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat dan boleh juga dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Faizoull pula didakwa bersubahat dengan Muhammad Sufi untuk melakukan perbuatan itu dan pertuduhan terhadapnya dikemukakan mengikut Seksyen 109 kanun sama dan dibaca bersama Seksyen 409 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman sama.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di Bangunan Wisma FELDA, Jalan Perumahan Gurney, di sini antara 13 Januari dan 23 Julai 2014.

– Malaysiandigest via kicappedas

Leave a Reply